Reševanje propelerja

23. januar 2006

Kapetan plovila je aktiviral RP Koper, zaradi neznanega predmeta, ki naj bi se zagozdil med propeler in krmilno cev in preprečeval vrtenje propelerja. Nezgoda se je zgodila v akvatoriju Luke Koper in sicer na 7. vezu pri premiku ladje. Plovilo je bilo zmožno za počasno plovbo z enim samim motorjem do svojega veza, kjer je obstalo nezmožno za nadaljnje delo.

Na kraj dogodka sta prispela dva potapljača RP Koper, ki sta že v popolni temi s pomočjo luči opravila pregled propelerja in ugotovila, da se je v propeler zagozdil velik kos gumijastega bokobrana s pomola Verjetno, ga je vsesalo pri manevriranju v plitvi vodi na kontejnerskemu terminalu). Odžagala sta manjši kos, kot kot vzorec .

Na željo Kapetana sta drugi dan opravila slikanje propelerja in nato se je začelo odstranjevanje, ki je trajalo s krajšimi prekinitvami dva dni. Gumijast odbojnik je izdelan iz prešane trde gume, ki je bila zaradi nizke temperature še trša. Reševanje se je izvajalo v zelo močni skoraj orkanski burji , nizkih temperaturah, razburkanem morju in izredno slabi vidljivosti.

Sledilo je pranje, dezinfekcija in krpanje poškodovane opreme.