Vaja preiskovanja z drogom

V soboto, 8.11.2008 smo reševalci PRS RP Koper imeli vajo iskanja s pomočjo droga. Po scenariju naj bi v akvatoriju Fiese iz čolna v morje padel ribič. Le ta se je pred padcem udaril v glavo in tako nezavesten potonil.

Na mesto nesreče je prispela ekipa reševalcev s čolnom, ki je z bojami označila polje preiskovanja velikosti 300 x 150 metrov ter pričela z iskanjem na globini 8 – 13 m.

Preiskovali smo v 3 skupinah s 3 potapljači pod vodo na drogu in s 3 potapljači na čolnu. Vsaka skupina je pod vodo preiskovala najmanj 30 minut.

Poleg samega iskanja smo demonstrirali tudi pravilno uporabo PRS čolna, kako se ga pravilno spusti v morje in obratno. Med iskanjem smo preizkusili različne načine komunikacije med čolnom in potapljači, različne hitrosti čolna ter različne dolžine vlečne vrvi. 2 skupini sta uspešno našli lutko “utopljenca”, ki jo je pred začetkom vaje čoln neopazno spustil v morje.

Po vaji so sledili čevapčiči pri Dorotu ter analiza vaje, pri kateri smo poudarili lastne ugotovitve ter izboljšave za boljše in lažje iskanje v primeru prave nesreče.

Foto: Boris V. Tekst: Miha S.