Raziskovanje in spremljanje podvodnih izvirov v izolskem zalivu

14.8.2003 – Najden 8. termalni izvir 

Danes je Alfred Zajič – Cico, med pregledom zanimivega kanala pred rtom Ronek, našel nov termalni izvir, 8. po vrsti. Nahaja se v kanalu s splošno globino -22 m, v globeli s premerom okoli 5 m pa se dno poglobi do -26 m. Na dnu globeli je za ped široka luknja s termalnim izvirom.

22. april 2004 – Izvirska voda na morski gladini

Četrtek, 22.4.2004 – Na koncu navpične alkatenske cevi iz -32 m globokega podmorskega izvira smo postavili splavček iz stiropora. Termalna in ožveplana voda sedaj priteka po cevi iz globine in tako “izvira” skozi odprtino na splavčku. Na pogled je voda bistra, razen, če na dnu ne brkljajo kaki potapljači. Topla je okoli 26° C, saj dobi malo morske vode skozi dve luknji za dovajanje zraka v cev (mamutka), manjše luknjice za vrvice, ki spajajo cevi, morda pa tudi ob spojih. Odprtine bomo zamašili, temperatura in druge lastnosti vode pa bodo po tesnenju zelo blizu ali povsem enake izvirski vodi brez primesi morske. Temperatura se bo takrat dvignila do okoli 30°C.

Izvir je javnosti na vpogled, za posledice pitja vode ali namakanja v njej pa ne odgovarjava. Uprava RS za pomorstvo je bila obveščena in nima pripomb, saj je zadeva povsem enakovredna plovcem za mreže ali parangal.

Zaradi čvrste, 11 cm široke cevi, ki vodi z gladine neposredno v dno izvirske kotanje na blizu -32 m, je primerno kategoriziranim potapljačem celotna zadeva razmeroma zelo dostopna. Še posebej zato, ker je vidljivost boljša od pričakovane poletne. Nekaj izvirske vode teče tudi mimo cevi, zato lahko na dnu opazimo značilno optično motnost ob mešanju pretežno sladke vode s slano morsko.

Zamisel, finaciranje in izvedba je delo Alfreda Zajiča – Cicota, Jože pa je asistiral.

 

Druge objave: