Raziskovanje in spremljanje podvodnih izvirov v izolskem zalivu

22.avgust 2003 Najden 8. termalni izvir Četrtek, 14.8.2003 – Danes je Alfred Zajič – Cico, med pregledom zanimivega kanala pred Rtom Ronek, našel 8. termalni izvir. Nahaja se v kanalu s splošno globino -22 m, v globeli s premerom okoli 5 m, pa se dno poglobi do -26 m. Na dnu globeli je za ped široka luknja s termalnim izvirom.

22.april 2004 Izvir na morski gladini
Četrtek, 22.4.2004 – Na koncu cevi iz -32 m globokega podmorskega izvira smo postavili splavcek iz stiropora. Termalna in ozveplana voda sedaj priteka po cevi iz globine in tako “izvira” skozi odprtino na splavcku. Na pogled je voda bistra, razen, ce na dnu ne brkljajo kaki potapljaci. Topla je okoli 26° C, saj dobi malo morske vode kskozi dve luknji za dovajanje zraka v cev (mamutka), manjse luknjice za vrvice, ki spajajo cevi, morda pa tudi ob spojih. Odprtine bomo zamasili, temperatura in druge lastnosti vode pa bodo po tesnenju zelo blizu ali povsem enake izvirski vodi brez primesi morske. Temperatura se bo takrat dvignila do okoli 30°C.
Izvir je javnosti na vpogled, za posledice pitja vode ali namakanja v njej pa ne odgovarjava.

Uprava RS za pomorstvo je bila obveščena in nima pripomb, saj je zadeva povsem enakovredna plovcem za mreze ali parangal.

Zaradi cvrste, 11cm siroke cevi, ki vodi z gladine neposredno v dno izvirske kotanje na blizu -32 m, je primerno kategoriziranim potapljacem celotna zadeva razmeroma zelo dostopna. Se posebej zato, ker je vidljivost boljsa od pricakovane poletne. Nekaj izvirske vode tece tudi mimo cevi, zato lahko na dnu opazimo znacilno opticno motnost ob mesanju pretezno sladke vode s slano morsko. Zamisel, finaciranje in izvedba je delo Cica, Joze pa je asistiral.